Türkçe English

MOBİL İŞ DÜNYASI'NDA FIRSATLAR

Mobil pazardaki bu hızlı büyüme, iş fırsatları yaratıyor. Son zamanlarda mobil platforma yönelik yazılım geliştiren,içerik hazırlayan girişimcilerin ortaya çıktığını gözlemliyoruz. Ülkemizde mobil uygulamalar ve bu alanda üretilen katma değerli servisler, dünya standartlarına uygun bir konuma gelmekte. Bu alanda faaliyet gösteren, teknoloji üreten, çözüm geliştiren şirketlerin sayısı giderek artmaktadır. Telekomünikasyon alanında ve internet sektörüne servis ve hizmetler geliştirmeyi hedefleyen ulusal ve uluslararası şirketlerin Türkiye'deki potansiyeli göz önüne alındığında, bu alanda nitelikli ve tecrübeli kişilere ihtiyaç artmaktadır. ARGE yapan şirketler ayrıca Türki Cumhuriyetler ve Orta Doğu olmak üzere yazılım ihracatına da başladı. Sektörde deneyimli ve vizyoner işgücünün varlığını göz ardı edemeyiz. Gelişme ve büyüme ile birlikte özellikle GSM operatörlerinin ihtiyaçlarına yönelik mobil projeler ülkemizde geliştirilerek ve uygulamaları yapılarak, gelirler açısından tasarruf da edilmektedir.

Mobil sektörde, CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi), Tedarik Zinciri Yönetimi, e-business, e-commerce, Business Intelligence (İş Zekası) e-learning , güvenli ödeme sistemleri, tahsilat sistemleri, katma değerli servisler, pre-paid post-paid ve real time billing sistemleri (faturalama) gibi alanlarda çözüm ve uygulama geliştiren şirketlerde istihdam sürekli gelişmektedir. Şirketlerin çözümleri geliştirirken, teknoloji ortakları ve yurt dışı know how ile birlikte, bu alanda çalışan ve teknik alt yapısı olan çalışanlara, sürekli verilen yurt içi ve yurt dışı eğitimlerle var olan bilgiler desteklenmekte ve sürekli geliştirilmektedir. CRM Uzmanı, e-iş Uzmanı, Danışman, Satış ve Müşteri İlişkileri Yöneticisi, Presales ve Postsales Danışman, Uygulama Geliştirme, Ürün Geliştirme Uzmanı, Yazılım Mimarı, Teknik Destek, İçerik Sağlayıcı ve İş Geliştirme Yöneticisi gibi pozisyonlarda deneyimli ve eğitimli işgücüne yoğun şekilde ihtiyaç duyulmaktadır.
Mühendislik eğitimi üzerine işletme ya da mühendislik yönetimi üzerine master yapan kişilerin, bu alanda deneyimlerini geliştirmeleri daha kolay olmakta ve bu kişiler daha çok talep edilmektedir.

Sektörün geleceğine ilişkin projeksiyon ve beklentiler :
Teknolojinin gelişimi ile birlikte, yeni doğan teknolojilere bağlı olarak özellikle teknik açıdan yeni pozisyonlar mutlaka doğacaktır. Örneğin Software Release Manager ve Build Manager, Software Architect gibi yeni pozisyon kavramları yaratılmaya başlandı.
Teknik olarak eğitim ve iş geçmişine sahip olan ama daha dış dünyaya yönelik, sosyal bir pozisyonda başarılı olacak işgücüne ihtiyaç giderek artmaktadır.

Bu sektöre adım atmak için;
Mühendislik eğitimi şart. Özellikle Elektronik, Haberleşme, Bilgisayar Mühendisliği lisans eğitimi, yazılım geliştirme, ürün geliştirme, arge uzmanı, teknik destek, sistem network uzmanı gibi teknik pozisyonlarda kesinlikle aranıyor. Sertifika programlarına devam etmek yeni teknolojilere adapte olabilmek için kesinlikle çok doğru bir yol. Yeni mezunlar mümkün olduğu kadar staj yapmalılar. Hatta 2.sınıftan itibaren başlamalılar. Kendilerini geliştirmeleri gelecek kariyer hayatlarında ve iyi bir başlangıç yapmaları açısından önem taşır. İnternet avantajıyla mutlaka dünyadaki gelişmeleri takip etmeleri gerekli. Bu nedenle de yabancı dil kesinlikle iyi olmalıdır.
Satış ile alakalı rollerde ise mühendislik eğitimi avantaj sağlar. Ama mutlaka üzerine işletme, MBA gibi master programlarına gitmelerini tavsiye ederim. Bu arada Türkiye'de sektörel bilgi önemlidir. Sektörel bilgileri araştırmak öğrenmek ve ilişkiler ağı geliştirmek ve sürekli donanımlı bir birey olabilmek gerekir. Teknolojiyi yakından takip edebilmek, sürekli araştırmak ve sektörel yayınları takip etmek de kendilerini geliştirmede çözüm yollarından biri.
İstikrarlı bir iş hayatı kişiye bir sonraki işinde daha iyi mevkiye ve şartlara ulaşmasında önemli bir etkendir. Sektörel ve iş deneyimi mobil sektörde her zaman önceliklidir tercih edilmektedir.

Gelecek yıllarda mobil sektördeki istihdam talebinin boyutları:
Şu anda en çok iş fırsatları Bilişim Teknolojileri alanında ve özellikle çözüm ve ürün geliştiren şirketlerde olmaktadır. Türkiyede mobil sektörde var olan iş potansiyeli göz önüne alındığında tecrübeli işgücünün sayı olarak yetersiz olduğundan söz edebiliriz.
Yeni iş hayatına atılan bireylere tavsiyem, eğer eğitim alt yapıları uygunsa bu sektöre ilgi duymaları, bir yerden başlayarak kendilerini geliştirmeleri ve deneyim kazanmaları.

Bu tür profesyonellerin talep edilme oranı yüksek ve kazançları da diğer sektörlere göre yüksek olmaktadır. İleri teknoloji ve gelişmelerle birlikte bu alanda kariyer yapmak gelecekte çok avantaj sağlayacaktır. Günümüzde olduğu gibi gelecek yıllarda bu sektörde deneyimli işgücüne çok daha fazla talep olacak ve İstihdam giderek artacaktır. Her geçen gün gelişen mobil teknolojiler, yeni iş modellerini de beraberinde getiriyor. Mobil dünyaya geçiş bazı şirketler için hızlı ve bazıları için yavaş olabilmektedir.
Özellikle gsm operatörleri, telekomünikasyon alanındaki şirketler, sigorta şirketleri, sahada hizmet veren şirketler, finans sektörü, mobil çözümlerin en çok var olduğu sektörler olarak göze çarpmakta.
Finans Sektörü; WAP ile başlayan ve GPRS altyapısı ile çok gelişecek olan mobil ortamda elektronik ödeme ve elektronik faturalandırma dönemi bankalar için yeni iş fırsatları doğuracaktır.
Mobil iletişim teknolojileri müşteri ilişkilerini yönetebilmek için en etkin araçtır. Başarılı mobil iletişim uygulamasına geçen bankalar ve finansal hizmet kurumları, müşteri İlişkileri Yönetimini de mobil ortama taşıyarak;yeni müşteriler kazanma, mevcut müşterileri elde tutma, müşteri hakkında detaylı bilgilere ulaşma, müşterilere yeni servisler sağlama gibi faydalar getirmektedir.

AYŞEN ARIDURU
Fortune Danışmanlık A.Ş.
Managing Partner