Türkçe English

İŞ GÖRÜŞMELERİNDE İŞVERENLER NELERE DİKKAT EDER?

İlk imaj ve ilk 10 saniye önemlidir. Tanışma anında oluşan olumlu frekansın devamlılığı önem taşır. Dış görünüş önemlidir. Uçuk kıyafetler, aşırı makyaj ve ağır parfümden kaçınmak gereklidir. İş görüşmelerinde ise erkek adaylar için mümkünse koyu renk'de takım elbise daha etkili olur. Görüşme güncel konuşmalarla başlanmalı ve pozitif bir hava yaratılmalıdır.

Kendinizi net ifade etmelisiniz ve dürüst davranmalısınız. Çalıştığınız firmalar, deneyimleriniz, firmanıza sağladığınız katkılar ve işten ayrılma sebeplerinizi çok açık ve dürüst bir şekilde anlatmalısınız. Kariyer hedefleriniz, gelecekten beklentileriniz, güçlü olduğunuz yanları anlatın.

Önceki işyerlerinizi veya yöneticilerinizi, ne kadar olumsuz şeyler yaşanmış olsa da hiçbir şekilde kötülemeyin. Bunu özgeçmişinize de kesinlikle yansıtmamak gerekir. Makul ve mantıklı bir şekilde işten ayrıldığınızı anlatın bu yaklaşım çok daha fazla etkili olacaktır.

Motivasyon, sürekli öğrenme, kendini geliştirme, sorumluluk duygusu, sabır, fırsatları hissedebilme, başarma arzusunu ve hırsını içinizde taşıyın. Başarıya odaklanma, yeteneklerinizi ifade etme ve o iş için istekliliğinizi vurgulayın.

Mülakatlarda sorulan soruların yanıtlarını verirken, gereksiz uzun konuşmak doğru değildir. Net, örneklerle tamamlayarak, olaylar karşısındaki yaklaşımlarınızı iyi yorumlamaya özen gösterin. Kişilik yapısı, kişilik özellikleri söz konusu pozisyon için çok etkilidir. Görüşmeye girmeden, iyi hazırlanmak olumlu olumsuz yönlerinizi kendi içinizde düşünerek ve buna hazırlıklı olmak gerekir.

Mülakat saatinden 5-10 dk önce orada olun. Daha erken gitmek ve orada uzun süre beklemek olmaz. Gitmiş olduğunuz firma hakkında araştırma yapın. Firmayı tanıyın, faaliyet alanları, organizasyon yapısı, yurt içi yurt dışı faaliyetleri, sektördeki reputasyonunu mutlaka bilin. Mümkünse görüştüğünüz iş pozisyonu ile ilgili bilgi toplamaya ve işin tanımı hakkında araştırma yapmaya özen gösterin. Bilgili ve bilinçli olmak gerekir.

İş görüşmesinin sonlarına doğru firma ve pozisyon hakkında bilgi isteyin. İşin tanımı, sorumluluk ve yetki alanları, bağlı olacağınız kişinin ünvanı, sizden beklentileri öğrenin. Sizin firmaya katabileceklerinizi ve sizi neden tercih edeceklerini algılamalarını sağlayın. Farklılık yaratmaya çalışın. İşi istiyorsanız sizi tercih etmelerini sağlayın.

Şirkete Sağladığınız Katkıları Değerlendirin

Özgeçmişinizi güncellerken duygularınızı bir tarafa bırakıp sizi işten çıkaran patronu gerektiği gibi tarif etmek zor olabilir. Fakat aynen böyle yapmanız gerekiyor. Ne yazacağınızı bilmiyorsanız sizi başarılı bulan iş arkadaşlarınızın fikrini sorabilirsiniz, onlar sizin fark etmediğiniz veya unuttuğunuz başarılarınızı hatırlatabilirler. Kendi kendinize şu soruları sorun:

  • Göreviniz dışında başka sorumluluklar da üstlendiniz mi? Kaliteye gösterdiğiniz özeni kaybetmeden birden fazla projeyle aynı anda başa çıkabiliyor muydunuz?
  • Patronunuza sağladığınız en önemli katkılar nelerdi? İşinizde en iyi neleri yaptınız ve patronunuz sizin çalışmanızdan nasıl yararlandı?
  • Yaptığınız işin sayısal sonuçlarını sunmak en büyük etkiyi yapar.
  • Sizden beklenenlerin ötesine de geçtiniz mi? Şirketin kârlarını nasıl etkilediniz?
  • Ne gibi zorluklarla karşılaştınız?Bu zorlukları aşmak için ne yaptınız? Performansınız şirkete ne gibi sonuçlar getirdi?
  • Şirketin verimliliğini artıracak yeni yöntemler geliştirdiniz mi? Çalışırken eliçabukluğunuz ve titizliğinizle mi bilinirdiniz?
  • Sık sık primle ödüllendirilen bir ekibin üyesi miydiniz? Patronlarınız, müşterileriniz, birlikte çalıştığınız şirketler ve iş arkadaşlarınız tarafından tavsiye edildiniz mi?

AYŞEN ARIDURU
Fortune Danışmanlık A.Ş.
Managing Partner